Mág strieborného plátna - Paľo Bielik

Mág strieborného plátna - Paľo Bielik

V decembri si pripomíname 110. výročie narodenia režiséra, herca a scenáristu Paľa Bielika. Jeho najlepšie filmy tvoria zlatý fond slovenskej kinematografie. Od jeho diela sa ako od štartovacej čiary odrážali všetky generácie našich režisérov. Filmový kritik Branislav Choma napísal:

Umelec je vtedy najživotnejší, keď vyhmatá pulz národného bytia. Paľovi Bielikovi sa to podarilo. Bol prvým filmovým tvorcom, ktorý vyšiel z národných tradícií a z vlastného hrdinského poňatia služby ľudu a národu."

Bielik sa preslávil v roku 1935 hlavnou úlohou vo filme Martina Friča Jánošík. Medzi salónnych milovníkov zrazu vtrhol exotický dobrodruh s vyšportovanou postavou. Prirovnávali ho k hollywoodskym hviezdam Fairbanksovi a Weissmüllerovi. Pôsobil na doskách SND (1939-42), ale čoskoro prešiel spred kamery na režisérsku stoličku. Nakrútil ikonické filmy z obdobia SNP Vlčie diery (1948) a Kapitán Dabač (1959) s Ladislavom Chudíkom. Nasledovali jeho divácky najúspešnejšie snímky: dvojdielny Jánošík (1962-63), tentoraz v hlavnej úlohe s Františkom Kuchtom, a Majster kat (1966).

Vypočujte si umelecko-publicistické pásmo o Paľovi Bielikovi, ktoré autor Emil Benčík príznačne nazval Mág strieborného plátna (2003). Z archívnych záznamov prehovoria manželka Marta Černická-Bieliková, režisér Karol Zachar, kameraman Karol Krška, Ladislav Chudík, aj samotný Bielik.

[text: Marián Grebáč, foto: M. Slosiariková, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame