Nám, nám narodil sa - pásmo o narodení Ježiša Krista

Nám, nám narodil sa - pásmo o narodení Ježiša Krista

"Symboly Vianoc sa už pripravujú, aby potešili deti aj dospelých. Sú to prejavy nádeje, predovšetkým v týchto ťažkých časoch. Toto svetlo nemôže vypnúť žiadna pandémia, žiadna kríza," povedal pápež František. Vyzval veriacich, aby prežívali Vianoce v duchu ich opravdivého náboženského zmyslu a vymanili sa z konzumizmu.

Kresťanské sviatky narodenia Ježiša Krista slávia miliardy ľudí na celom svete, kresťania aj nekresťania. S Vianocami sa viaže množstvo ľudových tradícií, kolied, výzdoby, jedál a iných zvykov. Winston Churchill o týchto sviatkoch povedal:

Vianoce nie sú o súčasnom okamihu. Vianoce sú súhrou spomienok, ktoré sú pre nás tak vzácne, že na ne nikdy nechceme zabudnúť."

A často sa tiež stretávame s názorom, že dospelí sa už netešia na darčeky, ale najväčšiu radosť v nich vyvoláva fakt, že okolo stromčeka sedia tí istí ľudia, ktorí tam boli aj pred rokom. Pretože nie je dôležité, čo dostaneme. Ale či sa máme o tieto chvíle s kým podeliť.

Sviatky pokoja a mieru môžete stráviť v spoločnosti Rádia Pyramída, ktoré pripravilo pre poslucháčov špeciálny program. Čaro Vianoc v našich príbytkoch sprítomní, okrem iných, aj umelecko-publicistické pásmo Nám, nám narodil sa (1999) z tvorivej dielne významného rozhlasového režiséra Vladimíra Ruska. Účinkujú: Gustáv Valach, Ladislav Chudík, Karol Machata, Ján Gallovič, František Kovár, Lucia Vrablicová a Jozef Šimonovič. Zvukovým majstrom bol Peter Janík. Názov pochádza zo známej vianočnej piesne:

Narodil sa Kristus Pán, veseľme sa,

z ruže kvet vykvitol nám, radujme sa!

Z života čistého, z rodu kráľovského

nám, nám narodil sa!

[text: Marián Grebáč, foto: pixabay.com]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame