Ernest Weidler: Taká obyčajná operácia (1975)

Ernest Weidler: Taká obyčajná operácia (1975)

Jeden z najvýznamnejších rozhlasových novinárov Ernest Weidler by sa tento týždeň dožil 88 rokov. Nositeľ Zlatého mikrofónu a víťaz viacerých rozhlasových žatiev sa narodil 1. februára 1933 v Ružomberku. Jeho meno je nerozlučne späté s reláciou Na modrej vlne, ktorá sa vysielala v rokoch 1961-1990. Jeho popularita bola porovnateľná s terajšími moderátorskými hviezdami. Vzhľadom na cenzúru, ktorá panovala v tých časoch, spisovateľ Anton Hykisch o tejto kultovej relácii povedal:

Ale i tak sa mladým a odvážnym tvorcom - ako trebárs Ernest Weidler s jeho reláciou Na modrej vlne, podarilo do éteru dostať pravdivé relácie o mládeži, o slovenskej minulosti, o cudzích, zakazovaných svetoch."

Weidler sa stal koncom 70. rokov priekopníkom nového moderného žánru. Fíčer bola publicistika na vyššom stupni rozhlasovej žurnalistiky, ktorá povýšila reportáž a rozhovor na dielo s mnohými prvkami rozhlasovej umeleckej tvorby a svojou kompozičnou výstavbou a štylistikou sa blížila k rozhlasovej hre alebo rozhlasovému umeleckému pásmu.

Bol autorom aj moderátorom Nočných dialógov, ktoré uvádzal od roku 1990. Venoval sa aj umeleckému prednesu a divadlu poézie. Pôsobil ako porotca a lektor na recitátorských súťažiach. Bol spoluzakladateľom a dlhoročným porotcom Hviezdoslavovho Kubína.

Ernest Weidler získal viacero ocenení: Zlatý mikrofón Československého rozhlasu (1989), Cena Literárneho fondu za celoživotné dielo v oblasti rozhlasovej tvorby (2008), nominácia na cenu Slovenského syndikátu novinárov za celoživotné dielo v oblasti žurnalistiky (2012). Zomrel 14. októbra 2012 v Bratislave.

V roku 1975 podstúpil operáciu žlčníka. Jeho profesionálna česť a najmä nadšenie pre rozhlasovú tvorbu mu velili zúročiť túto skúsenosť. Ihneď po rehabilitácii sa vrátil do nemocnice s mikrofónom, aby nahral materiál do fíčru Taká obyčajná operácia. Okrem autora v relácii účinkujú: Jozef Longauer, Ján Valentík, Vladimír Minarovič, Darina Vašíčková, Ján Klimo, Olívia Binderová. Režíroval Imrich Jenča, majstrom zvuku bol Alojz Janeček.

[text: Marián Grebáč, foto: unsplash.com]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame