Portréty - Jozef Vengloš

Portréty - Jozef Vengloš

Na Rádiu Pyramída si pripomenieme najväčšiu osobnosť slovenského futbalu Jozefa Vengloša, ktorý zomrel 26. januára vo veku nedožitých 85 rokov. Ako futbalista pôsobil v Slovane Bratislava, bol jeho kapitánom a v roku 1955 s ním získal majstrovský titul. Ako tréner získal svetové renomé.

S reprezentáciou ČSSR dvakrát postúpil na Majstrovstvá sveta. Pri titule majstrov Európy v roku 1976 v Belehrade bol asistentom, o štyri roky neskôr už ako hlavný tréner doviedol národný tím k bronzu na Majstrovstvách Európy v Taliansku. Viedol národné tímy piatich krajín - Austrálie, Československa, Slovenska, Ománu a Malajzie.

Prednášal v 120 krajinách sveta, šesťkrát zostavoval výber Európy, raz výber sveta, na mnohých podujatiach pôsobil ako člen technicko-študijnej komisie. Bol členom technickej komisie FIFA a prezidentom Únie európskych futbalových trénerov. V roku 2014 získal najvyššie vyznamenanie FIFA Rad za zásluhy (Order Of Merit). Na Slovensku ho vyhlásili za futbalového trénera 20. storočia a tiež sa stal členom Siene slávy slovenského futbalu.

Viac sa o Jozefovi Venglošovi dozviete z relácie, ktorú v roku 2010 autorsky pripravil redaktor Miroslav Würfl do rozhlasového cyklu Portréty.

[text: Marián Grebáč, foto: TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame