Stratení v čase: Rudolf Vrba a Alfréd Wetzler

Stratení v čase: Rudolf Vrba a Alfréd Wetzler

Pred 15 rokmi zomrel v kanadskom Vancouveri protifašistický bojovník a profesor farmakológie židovského pôvodu Rudolf Vrba. Spolu s Alfrédom Wetzlerom sa mu 7. apríla 1944 podarilo utiecť z koncentračného tábora Auschwitz v okupovanom Poľsku. Po strastiplnej ceste sa dostali do Žiliny, kde podali podrobnú správu o tom, ako prebieha genocída v koncentračnom tábore. Zverejnením správy pravdepodobne zachránili množstvo ďalších životov.

Na slovensko-poľskej hranici medzi obcami Skalité a Zwardoň je vo výške 658 metrov nad morom pamätník Vrba-Wetzler Memorial. Skladá sa z kovovej a betónovej časti. Dole je tubus, v ktorom je vložená Osvienčimská správa z roku 1944.

Pamätník vytvoril sochár Fero Guldan z vlastnej iniciatívy a na vlastné náklady. Vzdal tak hold odvážnemu skutku dvoch hrdinov našej histórie a tiež Ondrejovi Čaneckému, sedliakovi zo Skalitého. Keď sa Vrba a Wetzler dostali na slovenskú stranu, Čanecký im poskytol jedlo a šatstvo a zaviedol ich k židovskému doktorovi Pollackovi. Ten im zabezpečil kontakt so Židovskou radou v Žiline, kde spísali svoju správu. Dnes patrí tento 32-stranový text k najvýznamnejším dokumentom holokaustu.

Vrba-Wetzler Memorial sa koná každý rok, účastníci musia prejsť 130 km z Osvienčimu do Žiliny (v tomto roku sú otvorené dva termíny: 11.-17. júla a 1.-7. augusta). Pochod inicioval v roku 2014 pri príležitosti 70. výročia úteku Fedor Gál:

Založiť takúto tradíciu je naša misia. Nemá ani náboženský, ani politický, ani národný, ani ideologický podtext. Táto tradícia je čosi ako pomník Vrbovi a Wetzlerovi na pochode a nie nejaká kamenná busta, pamätná tabuľa, alebo niečo neživé."

V roku 2017 vo svojom autorskom cykle Stratení v čase redaktorka Ivica Ruttkayová spracovala tému hrdinského činu Vrbu a Wetzlera. Vo fíčri okrem autorky účinkujú: Ján Gallovič, Alfréd Swan, Martin Kaprálik, Ivan Kamenec, Ján Hlavinka, Andrea Šimurdová a Eva Mosnáková.

[text: Marián Grebáč, foto: upn.gov.sk]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame