Ladislav Ballek: Pomocník

Ladislav Ballek: Pomocník

Jeden z najvýznamnejších súčasných slovenských spisovateľov Ladislav Ballek by sa 2. apríla dožil 80 rokov. Narodil sa v roku 1941 v Teranoch. Detstvo a mladosť prežil na juhu Slovenska v Šahách, ktoré sa stali predobrazom Ballekovho literárneho sveta Palánku, mesta na hranici dvoch štátov. Študoval na Pedagogickej fakulte v Banskej Bystrici. V roku 1966 nastúpil do miestneho štúdia Československého rozhlasu; pripravoval reláciu Rádio mladých poslucháčov a zakladal Rádiovíkend.

Debutoval v roku 1967 novelou Útek na zelenú lúku (Cena Ivana Kraska). Pracoval ako redaktor vo vydavateľstve Slovenský spisovateľ. Bol vedúcim literárneho oddelenia na Ministerstve kultúry a tajomníkom Zväzu slovenských spisovateľov. Po roku 1990 vstúpil do politiky. Bol poslancom za Stranu demokratickej ľavice. Prednášal na Pedagogickej fakulte UK a na VŠMU. V roku 1998 neúspešne kandidoval na prezidenta SR. Pôsobil ako veľvyslanec v Českej republike. Zomrel 15. apríla 2014 v Bratislave.

Najvýznamnejším Ballekovým dielom je románová trilógia o Palánku: Južná pošta, Pomocník a Agáty. V románe Pomocník sa na rozhraní osudovej zmeny sveta po 2. svetovej vojne odohrávajú dramatické osudy jednotlivcov. Dej sa odohráva na slovensko-maďarskom pohraničí. Dramatický konflikt tvorí stretnutie čestného a pracovitého mäsiara s pomocníkom, ktorého deklasovali povojnové pomery a ktorého ctižiadosť doženie až k otvorenej zrážke so zákonom.

V roku 2005 pripravila Jana Hevešiová rozhlasové stereočítanie z Ballekovho románu Pomocník. Účinkujú: František Kovár, Karol Machata, Boris Farkaš, Ingrid Timková, Miloslava Zelmanová, Mária Schlosserová, Soňa Ulická a Ivan Laca. Réžia Martin Bendik, zvuk Ľuba Olšovská.

[text: Marián Grebáč, foto: TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame