Pred 70 rokmi zomrel majster lyrizovanej prózy Dobroslav Chrobák

Pred 70 rokmi zomrel majster lyrizovanej prózy Dobroslav Chrobák

Pripomíname si 70. výročie úmrtia spisovateľa Dobroslava Chrobáka. Ako vedúci krátkovlnného vysielania a potom ako oblastný riaditeľ Československého rozhlasu na Slovensku sa zaslúžil o rozvoj rozhlasového zariadenia a jeho povojnovú rekonštrukciu.

Dobroslav Chrobák je považovaný za významného reprezentanta lyrizovanej prózy. Knižne debutoval v roku 1937 zbierkou noviel Kamarát Jašek. Jeho najznámejším dielom je román Drak sa vracia (1943), ktorý sa dočkal aj filmovej adaptácie. Okrem prózy sa venoval literárnej a umeleckej kritike, publicistike, biografistike i edičnej činnosti.

Jednou z jeho najlepších noviel je Poviestka, v ktorej Ondrej Chomút vychováva svojho vnuka Ondriša, nemanželské dieťaťa, v odľahlej lesnej samote. Literárny kritik Valér Mikula o próze napísal:

Starý otec síce vynáša svojho vnuka do hôr, bližšie k „nebu" a zasľubuje ho Bohu, no v skutočnosti aj on zastupuje záujmy protikladné životu. Preto i jeho vlastná smrť, viac-menej prirodzená, je subtílnym, no logicky neústupným argumentom nadvlády „prirodzenosti" nad akoukoľvek ideológiou, ktorá ju chce premôcť. Napokon i samému Ondrejovi „cudzincovo zasiahnutie (to, že priviedol Ondreja k Eve a „ukázal cestu" Eve k Ondrejovi) videlo sa prirodzené."

Príbeh o sile prírody a víťazstve prirodzenosti v roku 1977 pre rozhlas zdramatizovala Brigita Hanáková. V réžii Vladimíra Ruska účinkujú: Gustáv Valach, Ladislav Chudík, Hana Bučinská, Vladimír Durdík ml. Majstrom zvuku bol Ivan Kulašík.

[text: Marián Grebáč, foto: TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame