Portréty - Ľuboš Zeman

Portréty - Ľuboš Zeman

Dozrieva ako dobré víno, nabíja životnú batériu skúsenosťami, čítaním dobrých kníh, vlastným trápením, láskami, smútkom, úspechmi i neúspechmi. Ľahšie to má ten, ktorý od prírody nesie v sebe talent a pozorovaciu schopnosť. Textovanie je vnímanie sveta okolo nás."

Takto sa charakterizuje básnik a textár Ľuboš Zeman, ktorý 2. júna oslávi svoje 72. narodeniny. Spolu s Borisom Filanom a Kamilom Peterajom patrí k najúspešnejším textárom slovenskej populárnej hudby. Zhodou okolností všetci traja sa narodili v Bratislave, stali sa predstaviteľmi mestskej poézie a písali pre skupinu Elán.

Ľuboš Zeman je autorom asi 500 textov. Za svoje najlepšie považuje tie, ktoré napísal pre Elán a Vaša Patejdla. Najradšej má Trištvrte na jeseň a Zatúlanú. Na otázku, ako sa podľa neho rodí špičkový textár populárnej hudby, povedal, že sa rodičia, keď ho chcú mať, musia v istej chvíli na to sústrediť. Sudičky pri postieľke musia byť štedré. Ulica ho musí naučiť, čo k životu patrí, a knihy, čo do neho nepatrí. Prsty v tom má aj škola a trpezlivosť od pána Boha. A potom už stačí iba trochu šťastia.

V roku 1966 na gymnáziu hral na bicie v školskej kapele Monzún a popri tom písal slovenské texty k skladbám zahraničných skupín ako Animals či Beatles. Písal tiež hudobné recenzie do novín a časopisov. V roku 1969 začal pracovať v Slovenskom rozhlase a vydržal u nás 36 rokov. V roku 1985 sa stal vedúcim redakcie populárnej hudby a v roku 2006 členom Rozhlasovej rady Slovenského rozhlasu. Ako porotca pôsobil v rôznych súťažiach alebo komisiách.

Viac sa o Ľubošovi Zemanovi dozviete v relácii z cyklu Portréty (2000), ktorú pripravil redaktor Richard Sümeghy. Ukážky z tvorby recituje Peter Rúfus.

[text: Marián Grebáč, foto: Martin Baumann, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame