Nedožité 80. narodeniny Jula Satinského - Listy z Onoho sveta

Nedožité 80. narodeniny Jula Satinského - Listy z Onoho sveta

Pripomíname si nedožité 80. narodeniny Júliusa Satinského, ktorý sa narodil 20. augusta 1941 a zomrel 29. decembra 2002 v Bratislave. Slovenský herec a spisovateľ tvoril nerozlučnú komickú dvojicu s Milanom Lasicom, ktorý, žiaľ, nedávno odišiel do hereckého neba za svojim celoživotným priateľom.

Rovnako ako Milan Lasica aj Julo Satinský bol univerzálna tvorivá osobnosť a presadil sa tiež ako spisovateľ. V knižkách Šľak ma ide trafiť a Mojim drahým Slovákom sa predstavil ako excelentný fejtonista a fabulátor v jednej osobe. Bol vynikajúci znalec krásnych žien a svoj obdiv k nim vyjadril v dvoch knižkách Čučoriedkáreň 1 a 2. Potom napísal spomienkové texty Chlapci z Dunajskej ulice, Polstoročie s Bratislavou, knižku pre deti Rozprávky uja Klobásu a veľa ďalších.

Po jeho smrti vyšli tituly Momentálne som mŕtvy, zavolajte neskôr (2003) a Listy z Onoho sveta (2007). Výber z jeho dovtedy knižne nepublikovaných fejtónov, ktoré vznikli v 90. rokoch, zostavila jeho dcéra Lucia. V Česku vychádzali v denníku Telegraf, u nás v SME.

Tento text ma vytrhol zo sivého dňa a príjemne mi pripomenul, že mám aj fantáziu, na ktorú ma okolnosti nútia zabúdať."

Škoda že takí ľudia ako Satinský už nie sú medzi nami. Skutočný relax. Humor aj filozofia, ktorá nezaťažuje a pobaví. Julo, zajtra ti dám k soche na Dunajskej ploskačku frndžalice a pofajčíme spolu."

Možno aj vás tieto pozitívne reakcie čitateľov navnadili a započúvate sa do rozhlasového spracovania Listov z Onoho sveta (2011) v interpretácii Jána Kožucha.

[text: Marián Grebáč, foto: Vladimír Benko, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame