Boli sme pri tom - Štefan Horský

Boli sme pri tom - Štefan Horský

Spisovateľ, publicista a rozhlasový redaktor Štefan Horský oslávi 1. septembra svoje 92. narodeniny. Bol šéfom spravodajstva Československého rozhlasu v Bratislave v auguste 1968, keď vysielal naživo o vpáde vojsk Varšavskej zmluvy do Československa. Nikto im vtedy vysielať nezakázal a tak ďalej informovali verejnosť o aktuálnom dianí v uliciach (spojári sa vtedy pridali k rozhlasákom). Ilegálne vysielanie pokračovalo ešte 10 dní po invázii.

Do Slovenského rozhlasu nastúpil Horský na miesto redaktora v roku 1952. Neskôr popri zamestnaní vyštudoval na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského odbor novinárstvo. Venoval sa najmä spravodajstvu. Stál pri zrode relácií Dobré ráno a Konečne sobota. V roku 1967 bol zvolený za šéfredaktora Hlavnej redakcie spravodajstva Slovenského rozhlasu. V Bratislave vtedy začali vysielať naživo, hoci Praha až do roku 1971 živé vysielanie odmietala.

Po previerkach v roku 1970 ho odvolali z funkcie šéfredaktora a nesmel ísť pred mikrofón. Presunuli ho do Metodicko-výskumného kabinetu. Venoval sa rozhlasovej teórii, jej aplikácii v praxi a sčasti aj rozhlasovému výskumu. Publikoval odborné práce z oblasti rozhlasovej tvorby a knihy spomienok Vidieť svet ušami (1988), Dívaj sa ušami (2004) a Rozhlas nesmie mlčať (2009).

V roku 2006, keď rozhlas oslavoval 80. výročie svojho vzniku, si redaktorka Eva Sládková pozvala Štefan Horského do relácie z cyklu Boli sme pri tom.

[text: Marián Grebáč, foto: Jakub Kotian, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame