Emil Benčík: Norimberský proces - Akt historickej spravodlivosti

Emil Benčík: Norimberský proces - Akt historickej spravodlivosti

Od ukončenia Norimberského procesu uplynie 1. októbra 75 rokov. Bezprecedentný súdny proces s hitlerovskými vojnovými zločincami začal 14. novembra 1945. Svetová verejnosť sa prvýkrát dozvedela o nacistických zverstvách. Nemecký nacistický režim spôsobil počas 2. svetovej vojny smrť 55 miliónom ľudí.

Víťazné mocnosti pripravovali odplatu. Churchill aj Stalin navrhovali popravy nacistov hneď po ich zajatí a bez ohľadu na ich osobnú vinu. Napokon sa však vydali cestou spravodlivého súdu.

Na lavicu obžalovaných zasadlo 22 nacistických funkcionárov. Hitler, Himmler a Goebbels nemohli byť súdení, pretože v posledných dňoch vojny spáchali samovraždu. Rozsudok smrti si okrem iných vypočuli: minister zahraničných vecí Joachim von Ribbentrop, poľný maršal Wilhelm Keitel, šéf bezpečnostnej služby Ernst Kaltenbrunner, guvernér Poľska Hans Frank, ríšsky protektor Čiech a Moravy Wilhelm Frick či ríšsky maršal Hermann Göring.

Tribunál verejne odsúdil podstatu nemeckého nacizmu a jeho plány na zničenie celých štátov a národov, a tiež poukázal na nebezpečenstvo tejto ideológie pre celé ľudstvo. Norimberg vybrali symbolicky (bavorská metropola bola Hitlerovou baštou) aj prakticky (v centre aj po bombardovaní stál Justičný palác s väzením).

Viac sa dozviete vo fíčri Emila Benčíka Norimberský proces - Akt historickej spravodlivosti (1995). V réžii Vladimíra Ruska účinkujú: Karol Machata, Gustáv Valach, Darina Vašíčková, Ján Valentík, Vladimír Minarovič a Jozef Šimonovič.

[text: Marián Grebáč, foto: TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame