Ako hľadať pravdu – pásmo o novinárovi Mieroslavovi Hyskovi

Ako hľadať pravdu – pásmo o novinárovi Mieroslavovi Hyskovi

Novinár Mieroslav Hysko bol na Prvom zjazde Zväzu slovenských novinárov v roku 1963 jedným z hlavných kritikov vtedajších spoločenských pomerov. V dobe, keď komunistický režim ešte stále potláčal slobodu tlače, išlo o odvážny počin. Táto dnes už zabudnutá vzbura novinárov otvárala cestu k obrodným procesom Pražskej jari.

Mieroslav Hysko sa vo svojom prejave pýtal: Kto šíril lži a polopravdy o pliage buržoázneho nacionalizmu na Slovensku? Kto propagandisticky a psychologicky pripravoval politické procesy? Kto spracoval verejnú mienku tak, aby uverila vykonštruovaným obvineniam a justičné zločiny považovala za spravodlivé rozsudky?

Mieroslav Hysko priznáva aj svoj podiel viny:

Pomáhali sme vytvárať ovzdušie nedôvery a podozrievania, ubíjali sme každú snahu po uplatňovaní zdravého úsudku, a tak sme spracovávali pôdu pre potlačovanie základných občianskych práv a pre represálie proti mnohým statočným ľuďom."

Hyskovo odvážne hľadanie pravdy sa stalo námetom rozhlasového pásma Slava Kalného Ako hľadať pravdu (2005). V réžii Jany Strniskovej účinkujú: Ivo Gogál, Mára Schlosserová, Ján Mistrík, Dáša Rúfusová, Ivan Laca a Vladimír Minarovič. Reláciu uvádzame pri príležitosti 105. výročia narodenia Mieroslava Hyska.

[text: Marián Grebáč, foto: TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame