Herci na koberci - Ľubo Roman

Herci na koberci - Ľubo Roman

Pred niekoľkými dňami, 14. marca, nás zarmútila správa o úmrtí herca a politika Ľuba Romana. 12. apríla by sa bol dožil 78 rokov. Narodil sa v roku 1944 v Malackách. V trinástich rokoch prišiel o oboch rodičov, vyrastal so starším bratom a s mladšou sestrou. Na striebornom plátne debutoval už ako 14-ročný v slovensko-maďarskom filme Dáždnik svätého Petra (1958). Prvú výraznejšiu rolu dostal v prelomovom diele slovenskej kinematografie Slnko v sieti (1962).

Ľubo Roman patril k najobsadzovanejším televíznym a filmovým hercom. V rokoch 1966 až 2001 pôsobil ako herec (a istý čas tiež ako riaditeľ) v divadle Nová scéna v Bratislave. Neskôr si otvoril vlastné divadlo West. V dočasnej vláde Jozefa Moravčíka bol v roku 1994 krátko ministrom kultúry. V roku 2004 kandidoval v prezidentských voľbách, nakoniec sa ale vzdal v prospech Eduarda Kukana. Ani v tomto období nezanevrel na herectvo, zahral si napríklad v snímke Pokoj v duši (2009) a v seriáloch Kriminálka Staré Mesto a Búrlivé víno.

Svoju dlhú a úspešnú hereckú kariéru začínal v Detskej rozhlasovej dramatickej družine a potom v našom rozhlase pravidelne účinkoval v rozhlasových hrách, literárnych pásmach, fíčroch a kabaretoch. V rozhlasovom archíve sa jeho meno nachádza pri 2660 zvukových záznamoch.

Pripomeňme si podmanivý hlas Ľuba Romana, jeho postoje a názory v relácii Mariána Grebáča Herci na koberci (2001).

[text: Marián Grebáč, foto: Peter Hudec, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame