Pred 100 rokmi sa narodila kráľovná detskej literatúry Klára Jarunková

Pred 100 rokmi sa narodila kráľovná detskej literatúry Klára Jarunková

Pred 100 rokmi sa narodila slovenská spisovateľka Klára Jarunková, autorka literatúry pre deti a mládež, ktorú si viac vážili v zahraničí než doma. Jej knižky boli preložené do takmer 40 jazykov. Získala množstvo ocenení (Bancarellino nationale Italiana, Pribinov kríž, Rad Ľudovíta Štúra) a bola nominovaná na cenu Astrid Lindgrenovej aj Nobelovu cenu za literatúru.

Keď v roku 1970 získala za knižku Brat mlčanlivého Vlka cenu v medzinárodnej súťaži Deutscher Jugendbuchpreis, porota to odôvodnila slovami: „Za poetické vyjadrenie vzťahu človeka k prírode, v ktorom sa kryštalizuje ideál mladej mužnosti."

Do zlatého fondu svetovej literatúry patrí aj dievčenský román Jediná (1963). Príbeh o citovom dospievaní štrnásťročnej Olinky vyšiel v USA pod názvom Don´t cry for me a stal sa bestsellerom. Próza, ktorá zmenila smerovanie mládežníckej literatúry u nás, nie je sentimentálna, ani dobrodružná. Je to obyčajný príbeh, ktorý neuniká pred realitou, s hlavnou hrdinkou sa dokáže stotožniť každý, či už žije na Slovensku, v Amerike alebo v Japonsku. „Detskú literatúru to ohromne zoživotnilo," napísal literárny historik Vladimír Petrík.

V roku 2004 Jarunkovej román Jediná pre rozhlas zdramatizovala spisovateľka Gabriela Rottmayerová. V réžii Táni Tadlánkovej účinkujú: Zuzana Porubjaková, Viera Topinková, Helena Geregová, Miroslav Trnavský, Ľubomír Bukový, Dáša Rúfusová, Peter Sklár, Rebeka Poláková, Daniel Fišer.

[text: Marián Grebáč, foto: M. Borodáčová, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame