Žiť o deň viac – pásmo o Jozefovi Gabčíkovi, účastníkovi operácie Anthropoid

Žiť o deň viac – pásmo o Jozefovi Gabčíkovi, účastníkovi operácie Anthropoid

Od atentátu na Reinharda Heydricha, zastupujúceho ríšskeho protektora Protektorátu Čechy a Morava a jedného z hlavných architektov nacistického holokaustu, uplynulo 80 rokov. Operácia Anthropoid sa považuje za najvýznamnejší čin protinacistického odboja počas 2. svetovej vojny.

27. mája 1942 čakali česko-slovenskí výsadkári Jozef Gabčík a Jan Kubiš na Kirchmayerovej ulici v Prahe. Keď sa o 10:35 v zákrute objavil kabriolet s Heydrichom, Gabčík vytiahol samopal, ale ten sa mu zasekol. Auto zastalo presne pred Kubišom, ktorý pohotovo hodil granát a ten explodoval pri pravom zadnom kolese auta. O niekoľko dní Heydrich svojim zraneniam podľahol v nemocnici Na Bulovce.

Jozef Gabčík, Jan Kubiš a ďalší piati výsadkári sa ukrývali v krypte chrámu sv. Cyrila a Metoda. 18. júna 1942 kostol obkľúčilo Gestapo. Výsadkári sa statočne bránili proti presile, ale dochádzalo im strelivo. Zatiaľ čo Jan Kubiš po zranení upadol do bezvedomia a zomrel až v nemocnici, Jozef Gabčík stihol s ostatnými spolubojovníkmi spáchať samovraždu, aby sa vyhol zajatiu.

O slovenskom vojakovi Jozefovi Gabčíkovi, ktorý pôsobil v exilovej česko-slovenskej armáde s posudkom „veľmi disciplinovaný vojak, dokonale spoľahlivý, dobrý vedúci, vo výbornej fyzickej kondícii", rozpráva rozhlasové pásmo Žiť o deň viac (2022). Autorsky pripravil Mário Špilberger.

[text: Marián Grebáč, foto: wikipedia]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame