Viliam Žingor - fíčer o hrdinovi SNP, ktorého popravili komunisti

Viliam Žingor - fíčer o hrdinovi SNP, ktorého popravili komunisti

V júli si pripomíname 110 rokov od narodenia partizánskeho veliteľa Viliama Žingora. Na jar v roku 1944 založil nad rodnou Bystričkou partizánsku skupinu. Stal sa veliteľom slovenského oddielu 1. československej partizánskej brigády M. R. Štefánika, ktorý sa neskôr rozrástol na 2. československú partizánsku brigádu.

Po vojne bol viackrát vyznamenaný a povýšený. V roku 1947 na protest proti komunistickej politike vystúpil zo strany. Po februári 1948 sa z partizánskej legendy stala perzekvovaná osoba bez zamestnania. Žingor otvorene presadzoval transformáciu Zväzu slovenských partizánov na nestranícku organizáciu.

Partizánska organizácia musí stáť nad všetkými politickými skupinami a v žiadnom prípade sa nemôže dať do výhradných služieb jednej politickej strany preto, lebo by tým svoje poslanie v základoch rozvrátila."

V roku 1950 Žingora obvinili v jednom z najväčších vykonštruovaných procesov v Československu. Podľa žaloby Štátnej prokuratúry patril do „ilegálnej protištátnej organizácie, cieľom ktorej bolo násilím zhodiť ľudovodemokratické štátne zriadenie v ČSR a nastoliť u nás kapitalistický poriadok."

Viliam Žingor bol popravený v skorých ranných hodinách 18. decembra 1950 v Bratislave. Popravili aj ďalších hrdinov protinacistického odboja Ladislava Nosáka a Samuela Bibzu, celkovo odsúdili takmer 30 ľudí. V roku 1968 boli rehabilitovaní, ale skôr než sa to dostalo na verejnosť, nastúpila normalizácia. Úplnej rehabilitácie na politickej a občianskej úrovni sa dočkali až po novembri 1989.

Vypočujte si fíčer Viliam Žingor - Partizán, ktorý v roku 2019 autorsky a režijne pripravil Teodor Kuhn. Účinkujú: Marián Mitaš a Tomáš Halon. Zvukovú podobu realizoval Stanislav Kaclík.

[text: Marián Grebáč, foto: ČTK]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame