Osvald Zahradník: Výsluch alebo čestné slovo fízla

Osvald Zahradník: Výsluch alebo čestné slovo fízla

Významný slovenský dramatik Osvald Zahradník začínal ako autor rozhlasových hier. Zúročil v nich svoju praktickú skúsenosť, keď v rokoch 1961-1971 pôsobil ako režisér Československého rozhlasu v Banskej Bystrici a neskôr ako rozhlasový redaktor v Bratislave. Svoju invenčnosť a cit pre dialóg uplatnil aj v autorskej tvorbe. Jeho rozhlasové hry zobrazovali nesúlad v medziľudských vzťahoch, citovú krízu v manželstve, konflikt s etikou prostredia, návrat z väzenia do bežného života... Bol spoluautorom rozhlasového seriálu Králikovci, napísal vyše dvadsať dielov. 

Ako dramatik debutoval v roku 1972 na javisku SND divadelnou hrou Sólo pre bicie (hodiny). Nasledovali ďalšie, pričom niektoré boli aj sfilmované: Sonatína pre páva, Zurabája alebo Epitaf pre živého, Prekroč svoj tieň, Návraty, Počúvaj tú melódiu. Viaceré jeho diela majú detektívnu zápletku. Venoval sa tiež tematike 2. svetovej vojny, Slovenského štátu a SNP. Jeho drámy sa s úspechom hrali aj zahraničí, v Rusku, Maďarsku, Nemecku, Poľsku či Fínsku.

V roku 1996 Osvald Zahrandík napísal a režíroval rozhlasovú hru Výsluch alebo čestné slovo fízla, príbeh o neprípustnej manipulácii s ľudským vedomím. Účinkujú: Emil Horváth, Ivan Romančík, Oľga Solárová a Miroslav Trnavský. Majster zvuku Ľuboš Klásek.

[text: Marián Grebáč, foto: archív RTVS]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame