Túto hudbu mám rád - Hana Zagorová

Túto hudbu mám rád - Hana Zagorová

Aj na Rádiu Pyramída si pripomíname českú speváčku Hanu Zagorovú, ktorá zomrela 26. augusta v Prahe, 11 dní pred svojimi 76 narodeninami. Naspievala takmer 900 piesní a vyhrala deväťkrát anketu Zlatý Slávik. V roku 2007 si ju Vlado Franc pozval do relácie Túto hudbu mám rád.

Hana Zagorová študovala herectvo na Janáčkovej akadémii múzických umení v Brne. Prvú dlhohrajúcu platňu Bludička nahrala v roku 1971. Prelom v jej kariére priniesla spolupráca s basgitaristom Karlom Vágnerom a jeho orchestrom. Skladal pre ňu piesne, bol jej aranžérom, producentom a manažérom. Spievala duetá s Michalom Prokopom, Petrom Rezkom a Drupim.

V 80. rokoch sa Hana Zagorová stala jednou z najúspešnejších osobností českej populárnej hudby. Vystupovala s tanečno-speváckou dvojicou Petr Kotvald a Stanislav Hložek. Získala titul zaslúžilá umelkyňa a Zlatú platňu Supraphonu za milión predaných platní. V roku 1991 vydala šansónový album Rozhovor v tichu.

S manželom Štefanom Margitom nahrala v 90. rokoch albumy Ave a Ave 2. Spolu tiež pripravovali televíznu reláciu Když nemůžu spát. Akadémia populárnej hudby v roku 2015 uviedla Hanu Zagorovú do Siene slávy českej populárnej hudby. Svoj posledný album Konečně společně nahrala v roku 2020. Minuloročné jubileum 75 rokov chcela osláviť koncertom v Lucerne, ale zdravotný stav jej to už nedovolil.

[text: Marián Minárik, foto: Oliver Ondráš, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame