Rozhlasové návraty Stana Dančiaka

Rozhlasové návraty Stana Dančiaka

V októbri si pripomíname nedožité 80. narodeniny nezabudnuteľného herca Stana Dančiaka. Jeho výrazný komediálny talent sa naplno prejavil v kultových seriáloch Lord Norton a sluha James a Bud Bindi. Pamätáme si ho z filmov Sebechlebskí hudci, Jožko Púčik a jeho kariéra a Rivers of Babylon. V dabingu exceloval ako inšpektor Derrick, mimozemšťan Alf či zbojník Jurošík.

Stano Dančiak sa narodil v rodine policajta a učiteľky v Bratislave, pričom rád žartoval, že počas vojny sa veľmi šetrilo, tak mu rodičia skrátili meno zo Stanislava na Stana. Začínal v detskej rozhlasovej družine. Herectvo vyštudoval na VŠMU v Bratislave, kde sa zrodilo jeho celoživotné priateľstvo s Mariánom Labudom. Odkrútili si spolu vojenčinu a Marián mu bol neskôr ako svedok na svadbe.

Stano Dančiak účinkoval v SND, spoluzakladal Divadlo na Korze, 20 rokov pôsobil v Divadle Nová scéna. Po revolúcii sa vrátil do SND. Aj napriek chorobe, ktorá ho postupne pripravila o zrak, hral divadlo, daboval a bavil divákov v talk-show Sedem s r.o. V roku 2003 prevzal štátne vyznamenanie Pribinov kríž II. triedy. V roku 2011 bol uvedený do Siene slávy počas galavečera televíznej diváckej ankety OTO. Do hereckého neba odišiel v roku 2018 vo veku 75 rokov.

V roku 2006 pripravila redaktorka Viera Benediková reláciu Rozhlasové návraty Stana Dančiaka, v ktorej s ním účinkujú jeho súpútnici Marián Labuda, Peter a Pavol Mikulíkovci, Marián Zednikovič a Dušan Blaškovič.

[text: Marián Grebáč, foto: Z. Repová, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame