Ludvík Čermák: Putujeme za pesničkou – cyklus spravodajcu Čs. rozhlasu v USA (1957)

Ludvík Čermák: Putujeme za pesničkou – cyklus spravodajcu Čs. rozhlasu v USA (1957)

Hudobno-slovné relácie z 50. rokov sú v archíve Slovenského rozhlasu vzácnosťou, pretože pásy boli vtedy drahé a po odvysielaní sa používali na nové nahrávky. Archivovali sa väčšinou len štúdiové hudobné nahrávky a rozhlasové hry. Výnimku tvorí päť častí cyklu Putujeme za pesničkou, ktoré sú slovenskou verziou rozprávaní nášho pražského kolegu Ludvíka Čermáka (1918 - 1979).

Študoval dejiny umenia na Univerzite Karlovej, keď sa v roku 1946 stal redaktorom Československého rozhlasu v Prahe. Presadil vysielanie programov Emanuela Uggého Cesta jazzu. Džezovú hudbu propagoval aj na medzinárodnej rozhlasovej výstave MEVRO v roku 1948, kde uviedol kompletný súbor nahrávok Orchestra Jaroslava Ježka. Venoval sa aj folklóru a šansónu a ako prvý zaraďoval do vysielania Yvesa Montanda i Peta Seegera.

V rokoch 1957 - 1963 pôsobil ako spravodajca Československého rozhlasu v USA a tento pobyt využil ako inšpiráciu na mnohé dramaturgické inovácie. Práve tu začal pripravovať aj relácie venované afroamerickému hudobnému folklóru a jazzu, po návrate do Prahy bol tvorcom významného cyklu Jazz před půlnocí.

Pri reláciách Putujeme za pesničkou, ktoré po slovensky uvádza Ján Klimo, nemáme uvedené presné termíny vysielania. Vieme iba, že boli prepísané na nové pásy v novembri 1959. Keďže Ludvík Čermák bol v Amerike od roku 1957, programy museli vzniknúť v priebehu týchto troch rokov. Vypočuť su môžete prvú časť Na brehoch Atlantického oceánu a štvrtú časť Po ceste Santa Fé.

[text: Marián Minárik, foto: wikipedia]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame