Hudba vnútornej slobody – Improvizácie Mariána Vargu

Hudba vnútornej slobody – Improvizácie Mariána Vargu

Meno Mariána Vargu sa väčšine rozhlasových poslucháčov spája s legendárnymi rockovými skupinami Prúdy a Collegium Musicum. Jeden z našich najvýznamnejších hudobníkov sa pohyboval na rozhraní viacerých štýlov, komponoval aj klasickú hudbu a venoval sa improvizácii. Práve na túto stránku Vargovej tvorby sa zamerala redaktorka Melánia Puškášová vo fíčri Hudba vnútornej slobody - Improvizácie Mariána Vargu.

Relácia mala premiéru v roku 2017, dva mesiace po maestrovej smrti. Hosťom v štúdiu bol hudobník a skladateľ Július Fujak, ktorý je tiež členom Spoločnosti Mariána Vargu a pedagógom na Katedre kulturológie Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre.

V roku 2001 Fujak oslovil Vargu, či by nevystúpil na festivale experimentálnej hudby Hermovo ucho v Nitre. Varga mal pôvodne hrať s Vladimírom Godárom na čembale, ale ten nemohol, tak Varga navrhol, aby sa k nemu pridal sám Fujak. Duo doplnil jeho projekt tEóRia OtraSu a spolu ešte odohrali druhý koncert v Akadémii umení v Banskej Bystrici. Záznam vyšiel v roku 2018 vo vydavateľstve Hevhetia na CD albume Hudobné happeningy.

[text: Marián Grebáč, foto: Hudobné centrum]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame