Vyletel Sokol vysoko – fíčer o Kolomanovi Sokolovi

Vyletel Sokol vysoko – fíčer o Kolomanovi Sokolovi

Pred 120 rokmi sa narodil Koloman Sokol, jeden z našich najvýznamnejších výtvarníkov, zakladateľ modernej slovenskej grafiky. Jeho meno poznajú na celom svete. Polovicu svojho života, ktorý kopíruje celé 20. storočie, prežil v americkom exile.

Počas štúdií v Paríži sa spriatelil s Picassom, ktorý povedal: „Kolomana Sokola netreba chváliť, jeho obrazy sa chvália samy." V roku 1936 odišiel do Mexika, kde na Akadémii výtvarných umení založil grafické oddelenie, a stretol sa tu tiež s Fridou Kahlo. Po vojne sa vrátil na Slovensko, ale už mu bolo príliš tesné a nestotožňoval sa s nastupujúcim socrealizmom, preto v roku 1948 emigroval do USA.

Ivan Jančár, kurátor Galérie Slovenského rozhlasu a spoluautor monografie Koloman Sokol - 100 nepublikovaných diel, píše:

Sokol, ktorého štúdiá zaviedli do Prahy aj Paríža a práca do Mexika i Ameriky, na svoje korene a Slovensko nezabudol. Hoci sa kriticky vyjadroval o pomeroch, ktoré tu boli, stále sa túžil vrátiť domov. Keď sme v roku 1998 sedeli spolu, tesne pred mojim odchodom, povedal mi: ´A nezoberiete ma so sebou?´ Bolo to dojímavé, no v čase, keď už mal 96 rokov, aj veľmi nereálne."

Po deväťdesiatke podpisoval svoje diela menom svojho obľúbeného psa - Sambo. Majster Sokol zomrel 12. januára 2003 v americkom Tuscone v požehnanom veku 100 rokov. Pri príležitosti stých narodenín otvorili 12. decembra 2002 v jeho rodnom Liptovskom Mikuláši Centrum Kolomana Sokola. Ešte počas života daroval Slovensku 48 svojich diel.

Život a tvorbu Kolomana Sokola vám pútavo priblíži fíčer Emila Benčíka Vyletel Sokol vysoko (1998) Účinkujú: Karol Machata, Vladimír Štefuca, Ivan Laca, Darina Vašíčková, Jozef Šimonovič, Koloman Sokol, Agnesa Gundová a Dušan Roll.

[text: Marián Grebáč, foto: webumenia.sk]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame