Rozhlasový dokument: Nechcený hrdina

Rozhlasový dokument: Nechcený hrdina

Od úmrtia protifašistického bojovníka a spisovateľa Alfréda Wetzlera uplynie 8. februára 35 rokov. Spolu s Rudolfom Vrbom sa mu podarilo utiecť z nacistického koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau. Vďaka ich svedectvu sa svet dozvedel o krutostiach nacistov, ktoré páchali v koncentračných táboroch. Cieľom 32-stranovej správy, ktorú Vrba a Wetzler nadiktovali v Žiline 24. až 27. apríla 1944, bolo vytvoriť medzinárodný tlak na zastavenie deportácií.

Tento významný hrdinský čin bol donedávna pomerne málo známy. Do povedomia verejnosti sa dostal vďaka Memoriálu Vrba - Wetzler, ktorý inicioval Fedor Gál. Ide o 130 kilometrový peší pochod po stopách úteku Vrbu a Wetzlera z Osvienčimu do Žiliny.

V roku 2020 mal premiéru film Správa, nakrútený podľa autobiografického románu Alfréda Wetzlera Čo Dante nevidel. Režíroval ho Peter Bebjak a hlavnú úlohu stvárnil Noël Czuczor, ktorý v rámci prípravy na rolu Alfréda Wetzlera musel schudnúť 18 kilogramov. Román, ktorý vyšiel v roku 1967 pod psedonymom Jozef Lánik, nebol Wetzlerovým prvým svedectvom. Už v roku 1945 vydal brožúrku Oswienčim, hrobka štyroch miliónov ľudí.

V roku 2018 pripravil básnik Milan Richter dokumentárne pásmo o Alfrédovi Wetzlerovi Nechcený hrdina. Hosťom v relácii bol historik Ivan Kamenec, komentáre načítali Zuzana Porubjaková, Ivan Šándor a Přemysl Boublík. Réžia: Milena Lukáčová, majster zvuku: Stanislav Kaclík.

[text: Marián Grebáč, foto: RTVS, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame