Útrapy z rozumu – portrét grafického dizajnéra Dušana Juneka

Útrapy z rozumu – portrét grafického dizajnéra Dušana Juneka

Grafický dizajnér Dušan Junek oslavuje 80 rokov. Patrí k zakladateľským osobnostiam moderného grafického dizajnu na Slovensku. Jeho diela sú v stálych zbierkach Slovenskej národnej galérie v Bratislave, v múzeách a galériách v New Yorku, Paríži, Mexico City či v Londýne. V roku 2002 mu Medzinárodná rada organizácií grafického dizajnu v Bruseli udelila prestížnu cenu za celoživotnú tvorbu a prínos k rozvoju grafického dizajnu vo svete.

Dušan Junek je medzinárodne uznávanou autoritou grafiky vizuálnych komunikácií. Je priekopníkom programov jednotného firemného štýlu a autorom značiek známych spoločností na Slovensku aj v zahraničí (Tatra banka, poisťovňa Union, Nadácia Slovak Gold, Slovenské národné divadlo, Štúdio L+S).

Pedagogicky pôsobil na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave a viedol Odbor grafiky vizuálnych komunikácií. Grafický dizajn prednášal na Škole umenia a dizajnu v Bratislave. Žije ticho, skromne a tvorí veľkolepo na svetovej úrovni, doma takmer nepoznaný, vo svete uznávaný a oceňovaný.

Viac sa o Dušanovi Junekovi dozviete v rozhlasovom portréte Útrapy z rozumu, ktorý v roku 2013 autorsky pripravil redaktor Marián Lucký. Zvukovú podobu realizoval Andrej Klimits.

[text: Marián Grebáč, foto: www.gjk.sk]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame