Odkazy: Ján Ambro – pásmo o priekopníkovi pôrodníctva

Odkazy: Ján Ambro – pásmo o priekopníkovi pôrodníctva

V marci si pripomíname nedožité 93. narodeniny nášho bývalého rozhlasového kolegu, redaktora Štefana Dubčeka. Do rozhlasu nastúpil koncom roku 1950 ako redaktor programového časopisu Ľudový rozhlas. Stal sa dramaturgom, potom vedúcim literárnej redakcie, neskôr vedúcim sekretárom Hlavnej redakcie Literárno-dramatického vysielania. V rokoch 1969-1990 bol vedúcim Redakcie umelecko-dokumentárnej publicistiky.

Štefan Dubček sa pričinil o vznik Jazykovej poradne. Autorsky pripravoval dramatizované pásma pre cyklus Odkazy, z ktorého vyberáme časť, venovanú lekárovi a priekopníkovi pôrodníctva Jánovi Ambrovi (1827 - 1890). V réžii Martina Bendika účinkujú Darina Vašíčková, Ján Valentík a Ivan Laca.

Ján Ambro je autorom prvej slovenskej učebnice pre pôrodné asistentky (babice). Kniha o pôrodníctve pre baby vyšla v roku 1873 v Skalici. Navrhoval zriaďovať osobitné pôrodnícke oddelenia v nemocniciach a žiadal povinnú odbornú prípravu pôrodných asistentiek. V roku 1872 založil v Prešporku prvú pôrodnícku kliniku na Slovensku a o rok neskôr prvú školu pre pôrodné baby - Kráľovskú babskú školu.

Ján Ambro sa tiež zaslúžil o rozvoj sociálnej pediatrie, keď upozorňoval na vážnu zdravotnú a sociálnu situáciu detí slobodných matiek. Jeho snaha vybudovať útulok pre opustené matky a deti však nenašla dostatočnú podporu vo vedení mesta.

[text: Marián Grebáč, foto: A. Haščák, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame