Tália za mikrofónom – rozhlasový dokument o Emilovi Fillovi (1995)

Tália za mikrofónom – rozhlasový dokument o Emilovi Fillovi (1995)

K osobnostiam, ktoré sa zapísali do rozhlasovej histórie, dozaista patrí aj dramaturg, dramatik a herec Emil Fillo. V roku 1995 mu Elena Antalová venovala rozhlasový dokument Tália za mikrofónom. Účinkujú: Elena Antalová, Emília Drugová, Anna Floriánová, Rudolf Dobiáš, Peter Janík a Ladislav Hyža. Majstrom zvuku bol Peter Daniška.

Emil Fillo absolvoval štúdium divadelnej vedy na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. Už od roku 1946 externe spolupracoval so Slovenským rozhlasom. V rokoch 1956 - 1986 pôsobil ako dramaturg rozhlasových hier pre deti a mládež. Sústreďoval sa na pôvodné rozhlasové hry pre mládež a dramatizácie svetovej klasickej literatúry. Keď si tvorcovia všimli jeho špecifický, nezameniteľný hlas, začali ho obsadzovať do detských úloh.

Starší poslucháči si jeho herecké umenie budú pamätať z dramatizácií románov Marka Twaina Princ a žobrák, Tom Sawyer a jeho dobrodružstvá, Dobrodružstvá Huckleberryho Finna, zo Stevensonovho románu Ostrov pokladov, či z verneoviek Tajomný ostrov, Dva roky prázdnin a mnohých ďalších. Emil Fillo je aj autorom pôvodných rozhlasových hier Mravuľo (1960), Ako kukučka utiekla (1963) a Čudná rozprávka (1980), za ktorú získal 1. cenu v medzinárodnej súťaži pre deti a mládež OIRT v Helsinkách. „Večný" rozhlasový chlapec Emil Fillo zomrel 1. septembra 1992 v Bratislave.

[text: Marián Grebáč, foto: RTVS]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame