Jasná správa o Jurajovi Jakubiskovi

Jasná správa o Jurajovi Jakubiskovi

Nedávno odišiel do filmového neba Juraj Jakubisko. Náš najvýznamnejší filmový režisér sa preslávil snímkami ako Tisícročná včela, Perinbaba a Bathory. V roku 2012 sa vo veku 74 rokov podrobil transplantácii srdca ako vôbec najstarší pacient v histórii. O tri roky neskôr už chystal filmový epos o Svätoplukovi, údajne s Ewanom McGregrom v hlavnej úlohe, no napokon nenašiel producenta. Posledným Jakubiskovým filmom je pokračovanie kultovej rozprávky Perinbaba a dva svety, v ktorej vďaka moderným počítačovým technológiám znovu ožila Giulietta Masina. "Slovenský Fellini" by sa 30. apríla dožil 85 rokov. 

Jakubisko chcel byť pôvodne výtvarníkom a kameramanom, pred réžiou na pražskej FAMU vyštudoval v Bratislave fotografiu na legendárnej ŠUP-ke (Škola umeleckého priemyslu). Už od prvých záberov sa prejavuje jeho silné výtvarné cítenie. Jakubiskove filmy sa vyznačujú svojskou poetikou a imaginatívnosťou, mieša sa v nich hravosť, snovosť a barokovosť. Časté využívanie dedinských motívov a folklóru odkazuje na jeho rodisko, malú východoslovenskú dedinku Kojšov, kde akoby zastal čas. To všetko vytvára akúsi východoeurópsku podobu magického realizmu. Jakubiskovo oko, ktoré dokáže vo všednej realite vidieť niečo záhadné a fantastické, ocenil aj samotný Federico Fellini.

V roku 1999 pripravila redaktorka Iveta Bognárová umelecko-dokumentárne pásmo Jasná správa o Jurajovi Jakubiskovi. Okrem autorky a režiséra v relácii účinkuje herečka a filmová producentka Deana Horváthová-Jakubisková, ktorá sa za Jakubiska vydala v roku 1985. Majsterka zvuku bola Stanislava Ďurišová. Relácia získala prémiu Literárneho fondu.

[text: Marek Puškáš, foto: M. Borodáčová, TASR]

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame