Priskoro v nebi – pásmo o spisovateľovi Václavovi Pankovčínovi

Priskoro v nebi – pásmo o spisovateľovi Václavovi Pankovčínovi

Pri príležitosti nedožitých 55. narodenín spisovateľa Václava Pankovčína uvádzame pásmo Priskoro v nebi, ktoré v roku 2002 autorsky pripravila redaktorka Jana Hevešiová. O talentovanom prozaikovi, ktorý svoju knihu života dopísal v roku 1999 vo veku tridsať rokov, rozprávajú spisovateľ Pavol Rankov a literárny kritik Jozef Bžoch. Ukážky z diel interpretujú Miroslav Trnavský a Ján Valentík. Režíroval Martin Bendik, za mixážnym pultom sedel Ivan Butko.

Vyhľadával a priťahoval situácie, ktoré sa nikomu inému nemohli stať, nie preto, že by ho obišli, ale Vašo chodil po svete s otvorenými očami, videl aj celkom neviditeľné veci a javy, svet za zrkadlom a tam bol rovnako doma ako v Papíne či Bratislave, alebo niekde v Maconde, či inom neexistujúcom vymyslenom meste Latinskej Ameriky."

Takto si na kamaráta zaspomínala spisovateľka Veronika Šikulová. Spoznali sa na stredoškolskej literárnej súťaži v Bratislave, kam Pankovčín pricestoval z rodného Humenného. Po absolvovaní žurnalistiky na Filozofickej fakulte UK v Bratislave pracoval ako redaktor v denníkoch Smena, SME a Pravda, súčasne pôsobil ako pedagóg na Katedre žurnalistiky.

Čitateľov zaujal už svojou prvou uverejnenou poviedkou Prípoviedka o fazuľovej polievke, ktorá vyšla v prvom čísle časopisu Dotyky v januári 1989. Do slovenskej literatúry vstupoval autor s originálnym jazykom a poetikou blízkou latinskoamerickému magickému realizmu.

Balansovanie na hrane reálneho a magického u mňa vychádza skôr z toho, že od detstva som si rád vymýšľal. Je to podmienené aj dávkou fantázie, niečím, čo má človek zažité, čo zdedil a čo prežíva," hovorí Pankovčín.

Debutoval knihou pre deti Mamut v chladničke (1992). Nasledovali tri zbierky poviedok Asi som neprišiel len tak (1992), Marakéš (1994), Bude to pekný pohreb (1997), novela Tri ženy pod orechom (1996) a dva romány Polárny motýľ (1997) a K-85 (1998). Niekoľko dní pred tragickou smrťou dokončil román Lináres.

Myslím si, že tento román je nielen o svete, ktorý je v nás a o zániku niektorých hodnôt v nás, ale aj o tom, ako sa dá pozerať aj do budúcnosti."

[text: Marek Puškáš, foto: TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame