Umrieť a žiť večne - fíčer Gabriely Horečnej o nesmrteľnosti

Umrieť a žiť večne - fíčer Gabriely Horečnej o nesmrteľnosti

Pred piatimi rokmi zomrela redaktorka, publicistka a moderátorka Gabriela Horečná. Jej tvorba patrí do zlatého rozhlasového fondu. Počas svojho dlhoročného pôsobenia v rozhlase získala množstvo ocenení doma (rozhlasová žatva, cena Literárneho fondu, Naj moderátorka Rádia Devín), aj na medzinárodných festivaloch.

V roku 1975 absolvovala Filozofickú fakultu Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Prešove. Do rozhlasu nastúpila v roku 1985 ako moderátorka ranného vysielania. Rodinný magazín Pozvete nás ďalej ? sa vďaka jej empatickému a neformálnemu prístupu k ľuďom stal jednou z najpočúvanejších relácií. Vynikala v náročnom rozhlasovom žánri - fíčri. Do vysielania priniesla množstvo fascinujúcich, často tabuizovaných tém a neznámych ľudských príbehov v nápaditých umeleckých spracovaniach.

Gabrielu Horečnú si pripomenieme oceňovaným fíčrom Umrieť a žiť večne, ktorý hľadá odpovede na večné otázky: Prečo túžime byť nesmrteľní? Kam sa po našej biologickej smrti uberá duša? História ľudstva priniesla množstvo spôsobov vyrovnávania sa so smrťou. Každý ju vysvetľuje inak: vedci, šamani, kňazi, vladári... Na relácii v roku 2016 spolupracovali majsterka zvuku Ľubica Olšovská a režisér Štefan Korenči, sprievodné slovo načítali Dáša Rúfusová a Marián Šidlík.

[text: Marek Puškáš, foto: unsplash.com]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame