Klenotnica ľudovej hudby: Predvianočné a vianočné tradície na Slovensku

Klenotnica ľudovej hudby: Predvianočné a vianočné tradície na Slovensku

Záverečné obdobie kalendárneho roka malo v živote našich predkov zvláštne čaro. Sú to týždne, ktoré plynú v očakávaní čohosi nového, lebo advent predsa nie je záverom, ale začiatkom nového liturgického roka a symbolizuje mýtických štyritisíc rokov od stvorenia sveta do Kristovho narodenia.

Tanečné zábavy a svadby sú zakázané, takže s bujarosťou sa ľudia rozlúčia na katarínskej zábave. Ale krátke dni a dlhé noci mávajú svoje tajomstvá a tak Vianociam predchádzajú aj stridžie dni a rôzne veštenia a magické úkony.

Kresťanské tradície sa u nás spájajú so spomienkami na tie pohanské. Kto by tomu ešte dnes veril, ale je predsa také príjemné prežiť trochu tajomstva a strachu a aspoň nazrieť do budúcnosti - alebo jej aj pomôcť. Veď ktorá dievka by si nechcela pričarovať dobrého muža a ktorá by nebola zvedavá, kto sa ním stane?

Samotné sviatky, vianočné, novoročné i ten trojkráľový, sprevádza koledovanie a vinšovanie, ktoré nie je len želaním, ale skutočne by malo priniesť dobro a šťastie.

Predvianočným a vianočným tradíciám na Slovensku venoval Ondrej Demo Klenotnicu ľudovej hudby, ktorá mala premiéru 22. decembra 1996. Účinkujú speváci, muzikanti a vinšovníci z Púchovskej doliny, Vajnôr, Rakovej, Bzenice, Staškova, Zuberca, Ždiaru, Závadky, Vyšných Ružbách, Raslavíc a z Chrenovca. Slovom sprevádzali Ondrej Demo a Adriana Domanská. Na výrobe spolupracoval zvukový majster František Bombík.

[text: Marián Minárik, foto: Radovan Stoklasa, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame