Genius loci - túra podľa Jégého poviedky Vianoce Adama Boronču

Genius loci - túra podľa Jégého poviedky Vianoce Adama Boronču

Marián Grebáč pripravuje reláciu Genius loci - Túry podľa literatúry už 15 rokov. Putuje po miestach, ktoré inšpirovali vznik literárnych diel, pátra po príčinách magickej príťažlivosti zachovanej v povestiach a legendách.

Do turistického batoha si okrem potrebných vecí zakaždým pribalí aj literatúru. Tú krásnu, nie turistického sprievodcu. V roku 2010 sa týždeň pred Vianocami vybral na Malý Rozsutec. Nasmerovala ho tam Jégého poviedka Vianoce Adama Boronču.

Ladislav Nádaši-Jégé patril k predstaviteľom slovenského literárneho naturalizmu. Ako obvodný lekár od roku 1898 pravidelne navštevoval Zázrivú, takže dobre poznal drsnú vrchársku povahu tamojších obyvateľov, čo využil vo viacerých poviedkach.

Chalupa Adama Boronča stála pod Malým Rozsutcom. Hrdina poviedky je sedemdesiatnik a cestou domov do svojej chalúpky vysoko v horách sa počas hustého sneženia plahočí v hlbokom snehu do strmého kopca, až sa ocitne na samom pokraji síl.

Autor relácie si to chcel overiť na vlastnej koži, v podobných poveternostných podmienkach. Výška sypkého nespevneného snehu sa pohybovala okolo metra, bolo asi mínus 12 a tretí stupeň lavínového nebezpečenstva. Ťažkosti tejto túry teda boli porovnateľné s tými literárnymi.

[text: Marián Grebáč, foto: RTVS]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame