Lietať spolu s vtákmi - pásmo o prírodovedcovi a spisovateľovi Miroslavovi Sanigovi

Lietať spolu s vtákmi - pásmo o prírodovedcovi a spisovateľovi Miroslavovi Sanigovi

V januári oslávi šesťdesiatku prírodovedec a spisovateľ Miroslav Saniga. Žije v Liptovských Revúcach a jeho dom spoznáte podľa stoviek kŕmidiel pre vtákov a krásnych fotografií murárika červenokrídleho. Osobitne sa totiž zameriava na etológiu práve murárika a tetrova hlucháňa.

Okrem odborných publikácií a populárno-náučných knihy pre deti a dospelých píše aj poviedky. Svoje knihy sám ilustruje a je tiež výborným fotografom. O svojej nezištnej tvorbe píše:

Mnohí vedci sa čudujú, prečo popularizujem vedu. Lenže ja nepíšem len pre nich, ale aj pre ľudí. Vedu totiž treba podať bežným ľuďom, a tak ich pritiahnuť k ochrane prírody, pretože je na hrane prežitia. Musíme sa k nej správať tak, aby cítila, že ju máme radi."

Miroslav Saniga žije v kraji pod Čiernym kameňom a svoju veľkofatranskú krajinu nazýva čarokrásnou záhradkou Eden:

Na tomto kúsku zeme, v srdci civilizovanej a urbanizovanej Európy, je ešte kus krásnej horskej prírody a tú si musíme chrániť, pretože hora je našou matkou. Ak ju spustošíme, vykopeme si hrob."

V roku 1998, keď sa rozhlasový autor Emil Benčík vybral s týmto významným vedcom za tokajúcimi hlucháňmi, vzniklo umelecko-publicistické pásmo Lietať spolu s vtákmi. Účinkujú: Ján Valentík, Jozef Šimonovič, Elena Petrovická. Režírovala Milena Lukáčová, majsterkou zvuku bola Alena Duchoňová.

[text: Marián Grebáč, foto: www.saniga.sk]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame