Pred 25 rokmi letel do vesmíru prvý Slovák

Pred 25 rokmi letel do vesmíru prvý Slovák

Kozmonaut Ivan Bella letel do kozmu ako 385. človek zo Zeme. Kým ruskí kozmonauti sa bežne pripravujú päť rokov, Slovákom muselo stačiť 11 mesiacov. Raketa s kozmickou loďou Sojuz TM-29 odštartovala 20. februára 1999 presne o 5. hodine 17. minúte SEČ z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane. S Ivanom Bellom boli na palube veliteľ Viktor Afanasiev z Ruska a inžinier Jean-Pierre Haigneré z Francúzska.

Fáza letu, v ktorej raketa vyniesla kozmickú loď mimo zemskej atmosféry, trvala len 8 minút a 46 sekúnd. Náročný bol približovací manéver so stanicou Mir vo výške 350 kilometrov nad Zemou, keď sa obe telesá museli spojiť v rýchlosti 28 000 km/h.

Ivan Bella vo vesmíre realizoval vedecký program, nazvaný Štefánik. Výskumné úlohy z oblasti medicíny, biológie a fyziky navrhli Ministerstvo školstva a Slovenská akadémia vied. Najväčšiu pozornosť pútal projekt Prepelica (liahnutie japonských prepelíc vo vesmíre), ktorý mal byť príspevkom k riešeniu stravovania v kozme.

Ivan Bella strávil vo vesmíre 7 dní 21 hodín 56 minút 19 sekúnd, pričom 125-krát obletel Zem. Úspešne pristál v zasneženej kazašskej stepi, asi 300 kilometrov juhozápadne od hlavného mesta Astany.

Pobyt prvého Slováka v histórii vo vesmíre sa uskutočnil vďaka medzivládnej dohode o vyrovnaní dlhu ZSSR a Ruskej federácie voči SR. Na let bolo vyčlenených z deblokácie ruského dlhu 20 miliónov amerických dolárov.

Vypočujte si rozhovor s Ivanom Bellom, ktorý v roku 2019 pri príležitosti 20. výročia jeho vesmírneho letu pripravil redaktor Michal Herceg do relácie Hosť Rádia Regina.

[text: Marek Puškáš, foto: Vladimír Benko, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame