Hudba o piatej: k storočnici narodenia Charlesa Aznavoura

Hudba o piatej: k storočnici narodenia Charlesa Aznavoura

Pred sto rokmi sa narodil legendárny francúzsky šansoniér Charles Aznavour. Prezývali ho francúzsky Sinatra. Spieval pre prezidentov, kráľov a pápežov. Počas svojej osemdesiatročnej kariéry zložil vyše 1000 piesní a predal 180 miliónov platní.

Právom je označovaný za jedného z najvýznamnejších pesničkárov - skladateľov všetkých čias. V repertoári ho mali Fred Astair, Bing Crosby, Ray Charles, Liza Minnelli či Plácido Domingo.

V roku 1998 bol v ankete CNN zvolený za Najväčšieho umelca storočia, pričom predbehol aj Elvisa Presleyho a Boba Dylana. Od roku 2017 má hviezdu na Hollywoodskom chodníku slávy.

Aznavour bol synom arménskych prisťahovalcov, ktorí utiekli do Paríža pred genocídou páchanou Turkami. V roku 1975 zložil pieseň venovanú všetkým obetiam Ils sont tombés. Po ničivom zemetrasení v Arménsku v roku 1988 založil charitatívny spolok. Neskôr získal arménske občianstvo a v arménskom meste Gjumri vztýčili jeho sochu.

V Československu sme Aznavoura vnímali ako posla francúzskej kultúry. Jeho piesne u nás mali výraznú odozvu nielen medzi poslucháčmi, ale aj medzi textármi, hudobníkmi a spevákmi. Na Slovensku koncertoval iba raz - v roku 1978 v Bratislave (pražský koncert v roku 1969 bol zrušený kvôli smrti Jána Palacha).

Na porovnanie rôznych podôb Aznavourovej tvorby na Slovensku a v Čechách bola zameraná relácia z cyklu Hudba o piatej. Premiéru mala 25. novembra 2018 a Marián Minárik ju pripravil k úmrtiu tejto výnimočnej osobnosti.

[text: Marek Puškáš, foto: SITA/AP, Bilal Hussein]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame