Ľudia, fakty, udalosti: Gentleman Ladislav Chudík

Ľudia, fakty, udalosti: Gentleman Ladislav Chudík

Pred sto rokmi sa narodil Ladislav Chudík, jeden z najobľúbenejších a najobsadzovanejších slovenských hercov. Prvýkrát stál na javisku SND v roku 1944, naposledy v roku 2014, keď si 90-ročný zahral v predstavení Tančiareň. Stvárnil viacero nezabudnuteľných filmových postáv (Vlčie diery, Kapitán Dabač, Smrť prichádza v daždi), tou najpamätnejšou sa však stal primár Sova v televíznom seriáli Nemocnica na okraji mesta.

Pôvodne mal Sovu hrať Karel Höger, ale na začiatku nakrúcania náhle umrel. Pre Chudíka bola nečakaná ponuka výzvou - profesionálnou aj osobnou. Musel sa narýchlo naučiť texty v češtine (scenár Jaroslava Dietla mal až 550 strán) a presúvať medzi Bratislavou a Prahou. Zároveň sa snažil obnoviť duševné sily po nešťastnom manželstve, ktoré poznačili zdravotné problémy jeho prvej manželky. Napriek tomu, že na pľac chodil s "hendikepom nepripravenosti", získal si srdcia divákov.

Ladislav Chudík je držiteľom významných ocenení: národný umelec (1982), Rad Ľudovíta Štúra I. triedy (1999), Cena Jozefa Kronera za celoživotné dielo, Krištáľové krídlo (2002), Český lev za vedľajšiu úlohu vo filme Kawasakiho ruže (2009). Zomrel 29. júna 2015 v Bratislave. Nad jeho rodnou obcou Hronec na Hájnom grúni dnes stojí jeho pamätník.

Výnimočnú osobnosť slovenskej kultúry si pripomenieme pásmom Gentleman Ladislav Chudík, ktoré v roku 2004 pripravil redaktor Juraj Kulík v rámci cyklu Ľudia, fakty, udalosti. Účinkujú: Ladislav Chudík, Mária Kráľovičová, Emília Vášáryová, Martin Huba a Štefan Bučko. Režíroval Jozef Lenhart. Majsterkou zvuku bola Eva Irmanová.

[text: Marek Puškáš, foto: M. Vojtek, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame