Pálenica Borisa Filana s Borisom Farkašom

Pálenica Borisa Filana s Borisom Farkašom

Známy slovenský textár, spisovateľ a cestovateľ Boris Filan oslávi tento týždeň 75. narodeniny. Spolu s Kamilom Peterajom patrí k zakladateľom modernej slovenskej textovej tvorby. Rád pripomína, že s Kamilom neboli textári, ktorí neuspeli ako hudobníci. Kamil bol básnik, on dramaturg a scenárista, takže to vnímali ako priestor pre vlastnú výpoveď.

Texty k pesničkám písal už od šestnástich rokov. Spolupracoval s Pavlom Hammelom a skupinou Prúdy, ale najväčšie úspechy dosiahol s Elánom, pre ktorý napísal viac než sto textov, pričom mnohé zľudoveli.

Po absolvovaní scenáristiky na VŠMU v Bratislave pracoval ako dramaturg Slovenskej televízie. Je autorom scenáru k filmu Rabaka a niekoľkých televíznych inscenácií, neskôr uvádzal televízne talkshow Gala-Gala a Ligapasáž. V rozhlase už 25 rokov moderuje zábavnú reláciu pre každého, komu to páli - Pálenica.

Niektoré texty z tohto cyklu nahral Český rozhlas ako autorské čítanie pre letné vysielanie na stanici Vltava. Okrem originálnych portrétov Júliusa Satinského alebo Mariána Vargu ponúka Boris Filan aj ironický pohľad na rôzne témy a vymoženosti našej doby: dovolenky s cestovnou kanceláriou, nemocničná strava, supermarkety, bezdomovci, mládež...

A keďže pár dní po Borisovi Filanovi oslávi sedemdesiatku Boris Farkaš, z archívu sme pre vás vybrali Pálenicu z roku 2017, v ktorej bol herec hosťom.

[text: Marek Puškáš, foto: Jakub Kotian, Michal Svítok, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame