Rudolf Dobiáš: Mŕtvi volajú živých - dokument o brutalite komunistického režimu

Rudolf Dobiáš: Mŕtvi volajú živých - dokument o brutalite komunistického režimu

Významnou súčasťou tvorby spisovateľa Rudolfa Dobiáša sú diela, v ktorých podáva svedectvá o zločinoch komunistického režimu. Ako politický väzeň len o vlások unikol trestu smrti. V roku 1953 ho ako 19-ročného študenta odsúdili za údajnú protištátnu činnosť a strávil sedem rokov v jáchymovských uránovych baniach. V roku 1970 bol čiastočne a roku 1990 úplne rehabilitovaný.

Jeho štvorzväzková publikácia Triedni nepriatelia I - IV. predstavuje jeden z najkomplexnejších pohľadov na osudy jednotlivcov, ktorí počas komunistického režimu skončili za mrežami. Venuje sa tiež obetiam znárodnenia a násilnej kolektivizácie alebo ľuďom, ktorých vylúčili zo štúdií a nemohli sa zamestnať podľa svojho vzdelania a schopností.

Začiatkom 90. rokov priviedli novinárske povinnosti Rudolfa Dobiáša na Vyšší vojenský súd v Trenčíne. Na stole ležali súdne spisy poručíka československej ľudovej armády Tomáša Chovana, ktorého v marci 1951 odsúdili na trest smrti a v novembri popravili. Ďalšia justičná vražda. O život prišiel mladý, iba 25-ročný odporca komunizmu. Tento muž však zďaleka nepatril k najmladším obetiam. Záznam o výkone trestu smrti Tomáša Chovana, ktorý držal autor v ruke, mu dodnes nedáva spať.

V roku 1995 pripravil Rudolf Dobiáš pre rozhlas umelecký dokument o okolnostiach tejto justičnej vraždy Mŕtvi volajú živých. V réžii Igora Hrabinského účinkujú Ján Mistrík, Vladimír Štefuca a Miroslav Trnavský. Reláciu uvádzame pri príležitosti deväťdesiatin Rudolfa Dobiáša, ktoré oslávi 29. septembra.

[text: Marek Puškáš, foto: ČTK]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame