Margita Figuli: Uzlík tepla (1987)

Margita Figuli: Uzlík tepla (1987)

Pred 115 rokmi sa narodila jedna z najznámejších slovenských spisovateliek Margita Figuli. Bola významnou predstaviteľkou lyrizovanej prózy - naturizmu. Tento literárny smer vychádza z diel francúzskych regionalistov Giona a Ramuza, ktorí hlásali návrat k prírode a jednoduchému vidieckemu životu, a v slovenskej literatúre vrcholí v 30. rokoch minulého storočia.

Margita Figuli debutovala v roku 1936 novelou Uzlík tepla, ktorú ilustroval Koloman Sokol ako bibliofilskú prílohu zborníka českých grafikov v Prahe. O rok neskôr vyšiel text v zbierke Pokušenie. Desať noviel rozpráva o strastiach a rozličných podobách lásky i o hľadaní osobného šťastia. Literárna kritika ocenila najmä objavenie či odkrytie ženského erotizmu.

Knižka obsahovala aj protivojnovú novelu Olovený vták, v ktorej Margita Figuli reagovala na napadnutie Poľska Nemeckom a kritizovala účasť Slovenska vo vojne. V roku 1941 ju kvôli tomu prepustili z Tatra banky v Bratislave, kde pracovala ako anglická korešpondentka.

V roku 1987 redaktor Pavol Hudík upravil pre rozhlas novelu Uzlík tepla, ktorá je vyznaním úcty k materinskému citu. V réžii Táni Tadlánkovej účinkujú: Jana Strnisková, Ľubo Paulovič, Stano Dančiak, Monika Michnová, Ida Rapaičová, Vladimír Minarovič. Majstrom zvuku bol Roman Drozda.

[text: Marek Puškáš, foto: vysnykubin.sk]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame